Wettiese godsdiens (water) verander in genade (wyn).


SKRIFLESING:  Johannes 2: 1 – 12

Die reuse-vlagpaal met die Suid-Afrikaanse vlag daarop vir R22 000 000 het die Suid-Afrikaners woedend. ’n Vlag is nie broodnodig nie. Daar is soveel honger mense en soveel slaggate op Suid-Afrikaanse paaie. Gebruik die geld liewers beter, word daar geëis.  

Jesus se eerste wonderwerk is om water in wyn te verander. Kon die Here nie ’n meer noodsaaklike, broodnodige wonderwerk verrig het nie? Kon Hy nie klippe in brood verander vir die armes nie? Waarom dan nou water in wyn, wat mense kan dronk maak op ’n huweliksonthaal? En het jy opgelet hoeveel wyn Jesus uit water maak? Ses klipkanne, wat elkeen tussen 90 en 100 liter water hou. Dit is meer as ’n halwe ton wyn! Is dit nou nie uitspattig baie nie? Is die versoeking om dronk te word, nie groter nie?

Maar agter hierdie wonderwerk sit daar ongelooflik wonderlike teologiese betekenisse. Hierdie wonderverhaal het soveel bevrydende teologie. Dit het verskillende invalshoeke, hoe om dit reg te verstaan.

Voor ons by die invalshoeke kom, so ’n kort verduideliking van die Joodse huweliksluitings. Die huwelik het gewoonlik ’n paar dae geduur en die lengte is ook bepaal deur die welvaart van die bruidegom.

Die bruid het op haar bruilofsdag wit klere aangetrek, wat ryklik geborduur is. Sy is ook met juwele versier met ’n bruidsgordel om haar middel vasgemaak, haar gesig bedek met ’n sluier en ’n krans op haar kop. Die bruidegom, geklee in sy beste kleed en ’n mooi kopdoek op sy kop, het dan na die bruid se ouerhuis gegaan. Hy is vergesel deur sy vriende, deur musikante en sangers. As dit in die aand was, het hulle met fakkels gekom. Die bruidegom het sy bruid van haar ouers ontvang en hulle het haar afgegee met seëninge. Daarna het die bruidegom die hele partytjie terug begelei na sy eie huis of sy pa se huis. Daar is vrolik musiek gemaak en vriende en ander mense het aangesluit. Dan het die huweliksluiting plaasgevind by die bruidegom se huis of by sy pa se huis. Die aand, na die huweliksluiting, is die bruid en bruidegom – vergesel deur die bruid se ouers – na hulle huwelikskamer begelei. Die volgende oggend het die bruilof voortgegaan en die bruilof kon ’n hele week aanhou.

Die feit dat Maria baie besorgd was oor die wyn wat opgeraak het, is vermoedelik omdat dit ’n familietroue was en sy haar verantwoordelik gevoel het dat alles reg verloop. Daarom het sy haar uit radeloosheid na Jesus gewend om in te gryp. Dit gebeur ook in ons lewens dat ons ons in radeloosheid altyd wend na Jesus om ons te help.

Wat kan ons teologies leer uit hierdie eerste wonderteken wat Jesus verrig het? Dit bring ons by die vier invalshoeke.

Die eerste invalshoek is dat die waterkanne wat daar gestaan het, gebruik is vir die reinigingswette van die Jode. Daar was ’n magdom wette wat gegaan het rondom reiniging. Een daarvan was onder andere dat jou voete gewas moes word wanneer jy gaan aanlê om te eet. Die wette was verpligtend vir ’n goeie Jood om godsdienstig rein te wees. Die groot hoeveelheid water wat beskikbaar was, getuig van hoe swaar en beperkend die Joodse wette was op die Jode. Wanneer Jesus nou die water in wyn verander, kom maak Hy ’n einde aan die beperkende Joodse wette. Die water verander in wyn. ’n Wettiese godsdiens verander in ’n godsdiens van genade. Nie meer deur die nakoming van wette sal jy gered word nie. Nee, jy sal nou gered word deur die genade van die Here Jesus. Soos water in wyn verander, word wette verander in genade. Daarom is een van die genade-tekens van die Nagmaal ook die wyn. En Jesus se genade word in oormaat gegee. Jy kan sê dit word in tonnemaat gegee. Dit word oorvloedig gegee.

Die tweede invalshoek is dat die nuwe beter is as die oue. Die seremoniemeester was so onkant gevang deur die kwaliteit van die nuwe wyn dat hy vir die bruidegom gesê het in vers 10: “’n Mens sit eers die goeie wyn voor, en eers wanneer hulle begin dronk word, dié van swakker gehalte; maar jy het die goeie wyn tot nou teruggehou.” Die nuwe wyn is beter as die ou wyn. Die nuwe bedeling van genade is beter as die ou bedeling van wette. Die Nuwe Testament is beter as die Ou Testament.  Die Here Jesus het ’n nuwe kwaliteit van lewe kom stel. Jesus het gekom sodat ons lewe kan hê en dan lewenskwaliteit in oorvloed, volgens Johannes 10.

Die derde invalshoek is dat Jesus die blydskap kom verleng en verdiep. Wanneer die wyn by ’n Bybelse huwelik opraak, was dit ook vir die gaste ’n teken dat die huwelik nou verby is en dat hulle moet huis toe gaan. Om ’n onbekende rede het die wyn opgeraak by die huwelik in Kana.

Dorpies is stapsgewys ver van mekaar. Dit is vir die bruidegom ’n groot verleentheid dat die wyn op sy groot dag opgeraak het. Dit was ’n skande vir hom en sy familie. So voortydig moet die vreugde ophou. Dan kom verander die Here Jesus die water in wyn. Die bruilof kan aangaan. Die vreugde kan voortgaan. So het die Here Jesus ook gekom, sodat die verlossingsvreugde kan voortgaan. Die verlossing wat die Here aangebring het, is vreugde vir ons. Jesus het deernis met die situasie van die bruidegom. Hy wil die bruidegom uit sy verleentheid verlos en daarom verander Hy die water in wyn. Jesus bring herstel van vreugde. Nou kan die bruilofsfees voortgaan. Jesus het letterlik ’n skande in ’n seën verander.

Die vierde invalshoek is dat die Here deur die verandering van water in wyn, ’n nuwe gemeenskap van gelowiges vestig. Jesus se voorganger, Johannes die Doper, se boodskap was: “Bekering.” Johannes die Doper het ’n asketiese lewenstyl gevoer van geen wyn en genot. Baie sou dink dat Jesus alleen die mense nog verder in die woestyn sal inlei. Maar Jesus doen die teenoorgestelde. Hy skep ’n gemeenskap wat op ’n lawaaierige bruilof van die nuwe wyn drink. Daarom lei die Here ons nie die woestyn in nie, maar neem Hy ons na die kerk wat in die wêreld staan. Hy roep sy nuwe geloofsgemeenskap om nuwe wyn te wees vir die wêreld waarbinne die kerk staan. Baie van die apostels het Bybelboeke geskryf, maar die Here Jesus het sommer met Sy eerste wonderteken ’n vreugdevolle gemeenskap kom skep. Daarom wil Hy hê ons moet in gemeenskap met mekaar lewe – daarom het Jesus die kerk gestig.   

Baie gelowiges wil vandag, sonder die kerk en onafhanklik, hulle geloof leef. Maar wyn is nie gemaak om alleen te drink nie (so ontstaan alkoholisme maklik). Wyn is gemaak om saam met ander te drink. Geloof word nie alleen gevier nie, geloof word saam met ander gevier, rondom die nuwe wyn wat die Here Jesus gegee het.

Wat ook wonderlik is, is dat die Here Jesus, trou aan Sy geaardheid, hierdie eerste wonderteken nie in Jerusalem of Betlehem of Rome verrig nie, maar in ’n klein plattelandse gemeenskap soos Kana. In die hele verhaal is die Here Jesus op die agtergrond. Hy het net opdrag gegee dat die klipkanne vol water gemaak word en verder dat die hoofkelner daarvan moet proe. Daar is geen dramatiese ophef gemaak van die wonderwerk nie. Jesus bly as’t ware in die kombuis, in die agtergrond. Hy doen dit nie voor die gaste nie. Hy doen dit in beskeidenheid. Juis in Jesus se beskeidenheid blyk Sy groot krag.

Jesus het water in wyn verander. Ons kan bly wees dat die eerste wonderteken wyn uit water was. Jesus het gekom om vreugde en blydskap te bring. Sonder vreugde kan niemand sinvol leef nie. Jesus het deur die wyn, gemeenskap tussen mense geskep. Sonder sinvolle gemeenskap met ander mense, sal ons alleen in die woestyn van alleenheid ronddwaal. Wyn bring geselskap, vreugde en blydskap.

Jesus het water in wyn verander om genade te bring, sodat die geloofsgemeenskap se vreugde kan voortgaan. Hy kom herstel die vreugde van die bruilofsfees. So wil die Here ook my en jou lewe kom aanraak.                               AMEN

(Ds. Paul Odendaal is leraar van die NG Kerk Adelaide.)

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s