Tegniek en wetenskap is geen waarborg vir seën nie.


SKRIFLESING:  Deut 11: 10 – 17

Die tegniek en die wetenskap is wonderbaarlik. ’n Mens kan jou nie ’n lewe indink sonder die tegniek en wetenskap nie. Dit maak die lewe soveel makliker en veiliger. Die donker Middeleeue is deurbreek met die nywerheidsrewolusie en skielik is die wêreld op die snelbaan van tegnologie geplaas.  Maar soos die mensdom gevorder het met tegnologie, het die mens ongelukkig al meer los van God begin beweeg. Tegnologie het die mens minder afhanklik van God gemaak en meer selfversekerd. Tegnologie het die afgod geword van die moderne tyd.

In die antieke Egipteland was daar ook ’n groot tegnologiese deurbraak gemaak met die ontwikkeling van kanale en leivore, vanuit die magtige Nylrivier. In vers 10 van ons gelese gedeelte is die Hebreeuse vertaling vir “natgelei” die volgende: “met jou voet natgelei”. Dit beteken leivoortjies is met die voete in ’n groentetuin getrap, om groentetuine nat te lei. Die tegnologie van kanale en leivore maak, het die Egiptenare minder afhanklik van die reën gemaak. Hulle kon vir hulleself water verseker, as gevolg van hulle tegnologie. Dit het die Israeliete beleef toe hulle in Egipteland slawe was. Die Egiptenare se tegnologie het God minder noodsaaklik gemaak vir die Israeliete in Egipte.

Die Hollandse prediker RT te Velde skryf dat in vers 11 van ons gelese gedeelte, word egter vir die Israeliete gesê hulle trek na ’n nuwe land, waar hulle nie op die tegnologie van kanale en leivore kan staatmaak nie. Daar staan letterlik: “Die land waarheen julle oortrek om dit in besit te neem, is ’n land met berge en valleie; dit drink reënwater uit die hemel.” Die Nylrivier is nie meer daar nie, nog minder kanale en leivore. Julle sal net van God afhanklik wees om vir julle reën uit die hemel te gee. Die Here sal vir hulle sorg en nie die tegnologie van besproeiing nie. Daarom staan daar verder in vers11: “Dit is ’n land waarvoor die Here jou God bly sorg. Die Here jou God hou voortdurend sy oog daaroor – van die begin tot die einde van die jaar.”

Dit is “’n land met berge en valleie.” Moenie bekommerd wees nie. Die water stroom af na die valleie om die valleie vrugbaar te maak. Die lelies groei in die valleie. Dit sou nooit daar gewees het as dit nie was vir die heuwels nie. Egipte het nie heuwels en valleie nie. Die beloofde land het wel heuwels en valleie, waarteen die reën afloop wat die klipperige veld vogtig maak. Onder die klippe pak die vogtigheid saam en daaronder groei die gras uit, genoeg vir die skape om daar te wei, “groen weivelde,” soos daarna in Psalm 23 verwys word.

Die klem verskuif nou van “tegnologie” na “Godsafhanklikheid.” Vers 10 handel oor die vertroue in tegnologie in Egipte en vers 11 handel oor die noodsaak om van God afhanklik te wees in die beloofde land.

Die beloofde land Kanaän se rykdom was nie soos dié van Egipte, die beloning van menslike tegnologie en arbeid nie, maar geheel en al afhanklik van God wat uit vrye genade en op Sy tyd reën en uitkoms gee. In Egipte was tegnologie die uitkoms, maar in Kanaän was God die uitkoms. Die selfstandige mens in Egipte staan teenoor die afhanklike mens in Kanaän.

Die gedeelte wil vir ons leer om nie alleen ons vertroue in die tegnologie te plaas en daarvan ’n afgod te maak nie. Ons enigste vertroue moet wees in Christus Jesus onse Heer.  Die Here – en nie tegnologie nie – sorg in die eerste plek vir ons. Ons moenie van die tegnologie en wetenskap ’n afgod maak nie.

Die Here sorg in die beloofde land met reën. Daar kom slegte dae. Moenie een dag in die jaar uitkies en sê dit was ’n slegte dag nie, maar neem die hele jaar, dan sal jy God se getroue versorging raaksien. Daarom staan daar in vers 12 jy moet na die hele jaar kyk. Vers 12 sê die volgende oor die beloofde land: “Die Here jou God hou voortdurend sy oog daaroor – van die begin tot die einde van die jaar.” Sien God se goedheid en seën raak in die volle tydperk van jou lewe en moenie net  na enkele slegte periodes in jou lewe kyk nie.

“Voete trap om leivore te maak” in Egipte beteken om in eie vermoëns gered te word. Maar in die beloofde land hoef ons nie voete te trap nie. Ons verlossing en seën kom van bo (van die Here af), net soos reën wat mildelik uitgegiet word.

Ons weet ook in die Nagmaal, dat ons nie meer slawe is in Egipte nie, maar vrygekooptes wat leef in die nuwe land, waar God vir ons Sy reën (Sy seëninge) op die regte tyd gee. In vers 14 staan daar dat ons die koring en nuwe wyn kan insamel, as gevolg van die reën. Daarom kan ons die brood (die koring) en die nuwe wyn eet en drink, want ons is nie meer slawe in Egipte (die plek van slawerny) nie. 

Tegniek en wetenskap het nie die laaste sê nie. Die seën kom nie van die tegniek nie, maar van die lewende Heer, wat sy reën oor ons gebied.

Daarom moet ons nie afhanklik wees van tegniek nie, maar van God afhanklik wees. Dan het ons die volle seën.                                            Amen

(Ds. Paul Odendaal is leraar van die NG Kerk Adelaide.)

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s