Lig vir die wêreld! (Joh 1: 1 – 14)


LIG VIR DIE WêRELD!

In die begin het God gesê: “Laat daar lig wees”. En daar was lig gewees. Adam en Eva het fisiese en geestelike lig gehad. God het elke aand in die aandwind aan hulle verskyn. Toe kom die sondeval en ‘n groot donkerte het oor die skepping neergedaal. Nie ‘n fisiese donkerte nie, maar ‘n geestelike en emosionele donkerte. In die Nuwe Testament met Kersfees het die Here as’t ware weer gesê: “Laat daar Lig wees”. Christus is gebore as die Lig vir die wêreld. Hy het gekom om die duisternis, die geestelike duisternis te verdryf.

north-pole-sun-moonJH Denison skryf dat naby die Noordpool die nag vir maande aanhou. Wanneer die mense verwag het dat die son moet opkom het hulle boodskappers na die hoogste punte gestuur om die dagbreek aan te kondig. Wanneer die son sy verskyning maak het hulle hard uitgeroep. “Aanskou die son!”. Die wekroep is dan oor die hele land voortgedra: “Aanskou die son”. Dan het almal nuwe klere aangetrek om aan te toon dat dit uiteindelik dag geword het. Met die Christusfees het die Son van geregtigheid ons duistere wêreld kom verlig. (In die woorde van JH Denison.)

Daarom is Joh 1: 1 – 14 die klassieke gedeelte wat Jesus in die Bybel voorhou as die Lig wat aan kom was na die donker wêreld. Christus as Lig skyn in hierdie donker wêreld. Sedert Christus se koms, het Sy lig, die lig van miljoene gelowiges geword wat in Hom glo. Christus verlig die lewens van elkeen wat met sy sonde, hartseer en gebrokenheid na Hom toe vlug. Met een kers, kan jy ‘n oneindige hoeveelheid ander kerse aansteek. So Het Christus die Ligbron van die wêreld geword.

candle-11Daarom gaan Kersfees oor kerse en lig. Dit beteken dat elkeen van ons ook ligdraers moet wees in hierdie donker wêreld. Ons kerslig moet aansteeklik wees vir ander wat nog in die duisternis lewe. Daarom het Jesus ook gesê, dat ‘n lig wat op ‘n berg is, kan nie weggesteek word nie. Maar ‘n lig onder ‘n maatemmer is nutteloos.

Die vraag kan gevra word, waarom is Jesus die Lig van die wêreld, maar daar is soveel donkerte in mense se lewens. Waarom is die wêreld nog in duisternis. Johan Cilliers beantwoord dit mooi met ‘n verduideliking: Die Koninkryk van God kan vergelyk word met ‘n toneel uit die Eerste Wêreldoorlog. Groot dele van Europa is deur vyandelike magte beset. Soldate was die strate vol en vrouens en kinders het vir die soldate gevlug. Toe kom die berig dat die hoofleërs van die vyand beslissend verslaan is by die Mamreveldslag. Dit was net ‘n kwessie van tyd dan sou die vyandelike magte moet terugtrek. Vier jaar later was die soldate steeds in die dorpies. Maar alles was nou anders. Dit was ‘n tyd van opruiming, ‘n kwessie van tyd. Mense kon weer met hoop lewe.

Met Christus se koms, was dit net so. Jesus se koms het alles verander, maar tog het almal nie verander nie, skryf Johan Cilliers. Die Herodusse is nog daar en die kindermoorde het nie opgehou nie. Soldate marsjeer steeds voort op die oorlogsfronte en mense steek mekaar nog steeds in die rug. Geweldsmisdade en menslike ellende duur voort. Maar die Kindjie wat gebore is, is reeds deur die heidene wat van ver gekom het, as Koning vereer. Dit is nou die tyd van opruiming van Satan se invloed en ‘n kwessie van tyd. Fil 2: 10 – 11 sê daar kom ‘n tyd wat elkeen wat in die hemel is en op die aarde is, die knie buig, en elke tong sal erken: Jesus Christus is Here.

Hoor wat sê Openbaring 21: 23 – 25: “Die stad het nie die son en die maan nodig om hom te verlig nie, want die heerlikheid van God het hom verlig, en die Lam is sy lamp. Die nasies sal in die stad se lig lewe, en die konings van die aarde verleen luister daaraan. Die poorte daarvan word gedurende die hele dag nooit toegesluit nie: daar sal nie meer nag wees nie”.

Daarom ontwikkel die lig-metafoor dwarsdeur die Bybel in drie fase.

In Gen 1: God het lig geskep (bedoelende die son)

In Joh 1: Christus Jesus is die Lig vir ‘n donker wêreld.

In Openb 21: 23 – 25: Daar sal geen son en geen donkerte meer wees nie, want Christus, is die Lam, wat die lamp is.

Daarom bedoel 1 Thes 5: 1 – 11: As die wekker lui, dan moet die ongelowige opstaan uit hulle sondeslaap van die nag. Hulle kan nie maar die wekker dooddruk en verder slaap nie. So kan ‘n mens jouself verslaap met die Wederkoms van die Here. Daarteen waarsku die Here vir die gemeente van Tessalonisense, dat hulle nie die Wederkoms mis, deur gevang te word in hulle sondeslaap van die nag nie.

Christus is die Lig van die wêreld en daarom moet ons ook mense van die lig, mense van die dag wees.

images (3)Wees in 2018 ook ‘n ligdraer, soos wat Christus die Lig vir die wêreld is. Onthou daar is nie genoeg duisternis om die lig wat een kers uitstraal te verdoof nie. Al brand jou kers vir Christus hoe beskeie. Jy maak ‘n verskil. Die duisternis kan dit nie uitdoof nie. AMEN

(Ds. Paul Odendaal is leraar van die NG Kerk Adelaide.)

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s