Lig kan jou verblind of laat sien ……


SKRIFLESING: 2 Kor 4: 3 – 6

Wat enige motoris kwaad maak, is as hy / sy in die nag bestuur en daar kom aankomende verkeer en hulle domp nie hulle ligte nie.

Hoe nader jy aan die aankomende verkeer kom, hoe minder kan jy sien en later kan jy niks meer sien nie. Jy hoop maar net daar is nie iets voor jou in die pad nie. Dit is wanneer lig jou verblind. Nog ‘n voorbeeld is as kunstenaars op ‘n verhoog optree en die lig skyn direk op die kunstenaars. Die kunstenaars is as’t ware verblind, want hulle kan nie die toeskouers mooi sien nie. Die ligte verblind hulle. Dit is wat Paulus bedoel in 2 Kor 4: 4 wat lees: “vir die ongelowiges wie se denke deur die god van hierdie bedeling verblind is”. Daar is baie gode wat mense verblind, sodat hulle nie kan sien wat regtig belangrik in die lewe is nie. Die sug na rykdom, mag, posisies en sondige seksuele begeertes verlei mense, sodat hulle verblind is en nie kan sien wat regtig in die lewe belangrik is nie. Hulle is so verblind, dat hulle Christus nie kan raaksien nie. Richard Foster het ’n paar jaar gelede ’n boekie geskryf met die naam: “Sex, money and power”. Dit is die drie hoofgode onder die baie gode van ons tyd. Dit is gode wat jou aandag wegtrek van Christus. Hulle verblind jou.

Wanneer lig direk op jou val, verblind dit jou. Saulus was op pad van Jerusalem na Damaskus toe God se lig ook op hom geval het en heeltemal verblind het. Maar God het met Saulus ‘n plan gehad. Drie dae later in Reguitstraat in Jerusalem kon Saulus weer sien, nadat hy deur Ananias aangeraak is en sy naam is verander na Paulus. Hy het nou self die lig van God geword wat uitstraal, sodat ander God kan sien. Hy het driekwart van die Nuwe Testament geskryf en baie mense tot die lig gebring. Sy briewe het deur die eeue mense tot die lig gebring.

Met die aanvang van die skepping was die wêreld woes en leeg en donker. En dan staan daar in Genesis 3:l: “Toe het God gesê: ‘Laat daar lig wees!’ En daar was lig.” Dan lees ons hoe daar lig gekom het en skeiding tussen dag en nag. Dit was met die skepping. So het daar orde uit die chaos gekom.

Met die herskepping het God sy Seun Jesus Christus gestuur en ons lees in Johannes 1, dat Hy was die lig van die wêreld. Deur Christus het daar lig vir die hele wêreld gekom. Weereens het God orde gebring deur sy Seun Jesus Christus, sodat elkeen wat in die regte verhouding met Christus staan ’n lewe van ordelikheid kan lewe.

 Dit is wat Paulus in vers 6 verduidelik: “Want God wat gesê het, ‘Laat daar uit die duisternis lig skyn,’ dit is Hy wat in ons harte geskyn het om ons te verlig met die kennis van die heerlikheid van God, in die aangesig van Jesus Christus.” Ons moet as’t ware self die ligbron wees.

Om ‘n ligdraers van Jesus Christus te wees, moet ek “ingeplug” wees by Jesus Christus. As Jesus Christus nie in my lewe is nie, is ek nie “ingeplug” nie. Dan kan ek nie lig gee nie.

In die hemelse ESKOM is daar nie kragonderbrekings nie. Nee, daar is net mense wat nie “ingeplug” is by Jesus Christus nie. Sonder Christus in jou lewe, is jou lewe donker en tier die sonde welig in jou hart en lewe.

Hulle het al bewys hoe die misdaad in die stad New York opskiet, as daar ‘n kragonderbreking is. Net so skiet die sonde in ons lewe die hoogte in, as ons nie “ingeplug” is by Jesus Christus nie.  

Hier kom ons by die “sleutel” van die preek uit.

Ons almal wil graag hê die lig moet op ons val. Die spreiligte van roem, bekendheid, gewildheid, rykdom, voorspoed, sukses moet op ons val. Hierdie ligte is so skerp, dat dit ons verblind, sodat ons niemand anders kan raaksien nie. Dit gaan net oor die self en die eie ek. Ek wil in die lig wees en ander mense moet my raaksien. Dit verblind my egter heeltemal om ander mense raak te sien.

Maar wanneer ek die ligbron is wat lig uitstraal, dan kan ek ander mense skielik sien. Ek is nie meer blind nie.

My pad is verlig en ek kan almal wat die Here oor my pad stuur raaksien. Ek kan ’n medemens raaksien. Die lig van die Here wat oor my skyn, maak dat ekself ’n ligbron is wat lig uitstraal en ’n ligdraer van die Here is. Maar ek staan agter die lig. My lig as Christen val op ander mense om vir hulle lig te bring.

Ek moet nie dat die lig op my val nie. Ek moet dat die lig op ander val.

Ek moet nie oor my eie suksesse praat nie, maar oor ander se suksesse.

Ek moet nie myself voorstoot nie, maar ander mense voorstoot.

Ek moet nie alleen my eie voordeel soek nie, maar ook ander se voordeel.

Ek moet nie mag soek nie, maar eerder geleenthede om ander te dien.

Laat jy die lig op jou val of laat jy die lig op ander val?

As jy die lig op jouself laat val, sal jy verblind wees.

As jy die lig op ander laat val, sal jy kan sien.

Lig kan jou verblind of laat sien!

AMEN

(Ds. Paul Odendaal is leraar van die NG Kerk Adelaide.)

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s