Littekens kan van jou ‘n “wounded healer” maak.


SKRIFLESING: Joh 20:  19 – 23

Elkeen van ons het littekens. 

Dit kan fisiese littekens wees, soos grys hare wat van ouderdom getuig, of ‘n afvinger wat getuig van ‘n vinger wat in die slag gebly het op ‘n bandsaag.  Dit kan bysiendheid of ‘n geringe graad van doofheid wees.  Dalk ‘n merk wat ‘n boorpunt of ‘n hammerhou ons toegedien het.

Daar is ook die sielkundige littekens soos ‘n stuk seerkry vroeër in my lewe wat ek nog glad nie verwerk het nie.  Dalk ‘n swak selfbeeld, of angstigheid of depressie of net ‘n bang gevoel in my lewe.  Daar is dalk ‘n oordrewe skuldgevoel in my lewe teenwoordig.

Daar is ook die emosionele littekens soos die ouer of kind van my wat gesterf het.  Toe my ouer of my kind gesterf het, het iets ook hier binne my dood gegaan. Almal het littekens.

Ja, die tydskrifte en die TV bedrieg ons as hulle net die mooiste meisies en die sterkste ouens in advertensies laat verskyn.  Dit lyk of die TV – modelle net die mooiste en sterkste en rykste voorkoms het.  Vir baie jare het ons in die kerk ook ‘n Evangelie van littekenloses verkondig.  Ons het geleef asof Jesus slegs die vleklose, die goeie en suksesvolle mense aanneem.  Ordentlike en fatsoenlike en op hul plek mense was die verkorenes.  Sulke Christene hoort op die glansblaaie van die tydskrifte.

Op die dowwe bladsye van die Bybel lees ek egter van ‘n Jesus wat hom vereenselwig met die armes, die melaatses, die straat vrouens, die dronkies, die dwelmslawe, die straatkinders, die tronkvoëls, die hongeriges, die dakloses, die vissers, die oneerlike tollenaars, die huilendes en die versteurdes.

Ja, Jesus het Hom vereenselwig met die littekens van die:

* Arme…………………………….  litteken van verslete klere

* Melaatses………………………….  litteken van swere en vingers wat

                                                  soos kloue staan

*Straatvrouens ………………………  litteken van om op gebruik te wees

*Hongeriges ……………………..  litteken van hol oë

*Dakloses ……………………….  litteken van kartondose wat

hul saamsleep

*Tollenaars ……………………..  Litteken van skuldgevoelens

Jesus Christus lees ‘n mens nie raak op die glansbladsye van die tydskrifte nie, maar op die dowwe bladsye van die Bybel.

Jesus sal nie poseer tussen glanssterre nie, maar tussen hulle wat merktekens dra.

Toe die Here Jesus aan die dissipels verskyn daardie Sondagaand was hulle verskrik en bang bymekaar en die deure was gesluit. Nie glanssterre nie, maar ‘n klomp verskriktes, vol littekens. Sommiges het geslaap toe hulle moes waghou, sommiges het weggehardloop toe hulle moes getuig, een het die Here blatant verloën, daar was selfs ‘n twyfelaar of meer onder hulle.

Dan verskyn die Here aan hulle. Hy het deur die deur beweeg, amper soos ‘n spook. Maar Hy was nie ‘n spook nie, hulle kon aan hom vat.

Twee keer het Hy vir hulle gesê: “Vrede vir julle”. Johannes probeer deur die dubbele seëngroet vir ons aantoon dat dit meer was as maar net ‘n groet. Eintlik het die seëngroet die begin van die nuwe lewe ingelei. Jesus gee aan hulle sy werklik volkome vrede.

Dan blaas die Here oor hierdie bang, verwarde, glanslose dissipels en vroue sy asem en sê: “Ontvang die Heilige Gees”.

Aan mense vol littekens, gee God sy Heilige Gees. God se Gees is nie alleen vir die volmaaktes, die vlekloses, die geloofsreuse en die suksesvolle kerke nie. God se Gees is nie vir die “Hoera-mense” nie. Nee, dit is vir hulle wat gemerk is met littekens, die onvolmaaktes.

God blaas sy Gees oor die dissipels soos wat God in die begin sy asem oor die eerste mensepaar geblaas het. Jesus gee aan hulle ‘n tweede lewe. Hulle het die Heilige Gees, asem, lewe, krag en energie ontvang. Dit “empower” ons. Dit gee aan mense vol littekens krag vir vandag en vir môre. Dit laat ons dinge doen, wat ons andersins nooit sou doen nie.

Agt dae later sou Jesus Christus die Vleklose Lam van God, sy littekens aan die ongelowige Thomas wys. Die vleklose Lam van God het littekens opgedoen deur ons sondes. Daardeur het hy die Joodse wetboek kom nietig verklaar. In die Joodse offersisteem kon diere met gebreke nie geoffer word nie. Geen littekens het die reëlboekie gesê! Geen lelikheid nie! En hier strek Jesus sy hande en voete uit. God openbaar Homself met littekens. Hy kom identifiseer Homself met ons littekens.

Maar daarmee saam, kom ook die opdrag aan die kerk, dat die kerk die Evangelie van “Hom met die Littekens” aan die wêreld wat vol van littekens is moet verkondig. Dit is ‘n Evangelie wat empatie, deernis, toewyding verg.

Eers moet ek self as gevolg van my littekens ly, voor ek hoop kan bring aan ander met littekens. Vandag is daar baie mense wat liggaamlik of geestelik gelitteken is, vanweë ‘n trauma. Van hulle beman sopkombuise en is vrywilligers in die hospitaal se terminaalafdeling en probeer straatkinders onder dak kry.

Mense met littekens, het begrip vir ander mense wat swaarkry of wat stukkend is. Jesus wil vir ons met littekens, sy “wounded healers” maak.  Ja, as ”gewonde genesers” moet ons gewondes, wat langs die pad seergekry het, die wonde van ander versorg en genees.

Littekens kan ‘n mens òf versag òf verhard. Littekens kan ‘n mens òf met innerlike vrede dra, òf ‘n mens kan verbitterd word. Dit hang af òf ‘n mens dit bring na die Gekruisigde Jesus? Dit maak al die verskil.

Toe Jesus daardie Sondagaand aan die dissipels met sy littekens verskyn het, het Hy waardigheid aan ons littekens gegee.

Met elke Nagmaal herdenk ons die tekens, die littekens van sy sterwe, naamlik die brood en wyn. God blaas oor ons elkeen opnuut sy Gees, gee ons die lewe en moedig ons aan om die Evangelie van Hom met die littekens aan ‘n stukkende wêreld te verkondig.

Is u bereid om ‘n “wounded healer”, ‘n “gewonder geneser” te wees vir die seerkry mense op u pad?  Dit is ‘n geneesmiddel vir jou eie pyn en seer. Dit is in elk geval beter as om jouself te bejammer.

So kan ons die Minus (-) in ons lewens deurkruis met die kruis van Christus om ‘n Plus (+) te word.

So kry ons littekens, (ons pyn en seerkry) betekenis. Dit word die moeite werd om met jou littekens saam te leef.   

(Ds. Paul Odendaal is leraar van die NG Kerk Adelaide.)                    

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s